How to make "Puding Roti" kukus


1 sudu kecil esen vanilla
1 tin susu cair
4 biji telur
5 keping roti
4 sudu besar gula (rinnie kisar, kasi halusz)
Butter
Kismis
Loyang (semestinya)
Pengukus

Cara-cara:

1. Sapukan Butter pada roti ( macam kita sapu jem) belakang dan depan roti (kedua-dua sidenya) dan potong roti tu kecik2. Kemudian susun dalam loyang. Ketepikan.

2. Kemudian, campurkan bahan-bahan tadi : gula yang dikisar tadi, telur, susu dan esen vanilla kacau sehingga sebati.

3. Curahkan adunan tadi keatas roti yang telah di susun dalam loyang masa first-first tadi. Biarkan sekejap supaya roti tu serap adunan tu, kemudian taburkan kismis mengikut citarasa masing-masinglah nak banyak ke sikit.

#cadangan topping selain kismis, boleh letak slices cheese.

4. Pastikan pengukus dah get ready (maksudnya air dalam pengukus tu dah panas). Kukus puding anda selama 40 minit, lepas 40 minit tu check lah, cucuk dengan garfu tengok melekat ke tidok..

5. Lepas settle bab kukus-kukus, sejukkan dulu before masuk dalam peti ais tau! Haaa dah siap.. Senang je kan. 

Hope anda semua faham lah apa yg rinnie share ni hihi. Selamat mencuba! 

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesecuits by rinnie